Misiune si strategie

Reprezentam societatea civila si actionam pentru a aduce transparenta si promptitudine in dezvoltarea infrastructurii in Romania. Suntem o asociatie de drept privat, fara scop patrimonial, non-profit, non-guvernamentala si apolitica.

Misiunea noastra

Misiunea Asociatiei Pro Infrastructura este de a sustine si promova dezvoltarea infrastructurii ca factor cheie in obtinerea prosperitatii si cresterii sustenabile a Romaniei. Organizatia este un vehicul de reprezentare a intereselor societatii civile, scopul nostru avand un caracter informativ si analitic.

Principii directoare

Cerem respectarea acestor sase valori si principii directoare de la actorii implicati in domeniul infrastructurii: autoritati centrale si locale, institutii, agentii si companii ale statului, constructori, proiectanti si consultanti privati, dar si din partea mass-media. Noi ne angajam, alaturi de toti acesti actori, sa le respectam si sa reprezentam societatea civila in aceasta ecuatie complexa.

1. Echidistanta. Pastram echidistanta intre toti actorii implicati. Mentinem independenta organizatiei, chiar in fata sponsorilor nostri. Autoritatea si credibilitatea noastra provin din increderea oferita de comunitate, de societatea civila, si ne angajam sa tratam cu aceeasi moneda fiecare parte implicata in derularea proiectelor de investitii. Cerem echidistanta in special din partea autoritatilor.

2. Transparenta. Oferim transparenta in felul in care folosim fondurile organizatiei si in comunicarea cu toate partile implicate. Este cel mai bun mod prin care demonstram echidistanta noastra. Nu vom accepta altceva decat transparenta si respectarea tuturor legilor tarii din partea tuturor actorilor din acest domeniu. In caz contrar, ne angajam sa luam atitudine, inclusiv in instanta.

3. Promptitudine. Raspundem solicitarilor actorilor implicati cu promptitudine, exact asa cum cerem si noi de la ei. Desi toti membrii cheie ai organizatiei noastre sunt persoane dinamice si ocupate, luam atitudine rapid si ne implicam in actiuni in cel mai scurt timp posibil. Asteptam aceeasi promptitudine mai ales din partea institutiilor, agentiilor si companiilor statului.

4. Interes national. Ne angajam sa respectam si sa urmarim exclusiv interesul national in actiunile noastre. Organizatia reprezinta interesele societatii civile in ansamblul ei. Cerem respectarea interesului national nu doar de catre autoritati, ci inclusiv de catre constructori sau alte organizatii private care isi finanteaza afacerile din fonduri publice nationale si/sau europene.

5. Sustenabilitate. Construim proiecte care sa ofere o dezvoltare sustenabila organizatiei si implementam strategii si tehnici de disciplina financiara. Cerem aceasta atitudine in mod permanent de la toti actorii implicati pentru a asigura sustenabilitatea proiectelor de infrastructura (in special prioritizarea investitiilor majore, gandire si actiune strategica si protectia mediului).

6. Siguranta. Urmarim ca toate actiunile noastre sa respecte standardele de siguranta (in special in monitorizarea santierelor). Promovam permanent sofatul responsabil si ne straduim sa educam publicul (de orice varsta) sa respecte siguranta traficului (de orice forma). Cerem aceeasi atitudine din partea autoritatilor, proiectantilor si constructorilor.

Directii strategice de actiune

Fiecare dintre aceste sase principii si valori sunt in acest moment baza actiunilor si proiectelor noastre.

1. Monitorizarea obiectivelor de infrastructura. Monitorizam permanent (prin filmari aeriene, reportaje foto de la sol si prin informatii de la colegii si sursele noastre) marile santiere de infrastructura ale tarii pentru a obtine transparenta si promptitudine in derularea acestor proiecte majore de investitii.

2. Luari de pozitie. Ne asumam luarea de pozitie pe subiecte si probleme cheie in dezvoltarea infrastructurii. Periodic cerem informatii oficiale de la CNADNR, MT si alte institutii pentru a asigura echidistanta, transparenta si respectarea interesului national.

3. Siguranta circulatiei si mentenanta. Monitorizam permanent calitatea infrastructurii rutiere la nivel national prin voluntarii nostri si luam atitudine cand identificam zone periculoase pentru siguranta circulatiei. Credem ca toti cetatenii Romaniei merita sa fie in siguranta cand se deplaseaza in tara.

4. Protectia mediului prin infrastructura. Ne asumam un rol activ in protectia mediului prin identificarea de solutii prin care proiectele majore de infrastructura sa se integreze armonios in mediul inconjurator. Protectia mediului este un element cheie ce asigura sustenabilitatea Romaniei.

5. Programe educationale. Inca inainte de a exista formal organizatia, comunitatea noastra si-a asumat rolul de a educa si de a promova conceptele si importanta dezvoltarii infrastructurii in randul tuturor cetatenilor. Acest lucru aduce sustenabilitate, siguranta si respectarea interesului national.

6. Participare in Comisiile Tehnice. Participam ca observatori in diversele Comisii Tehnice care sunt responsabile cu elaborarea de normative, avize, proiectare sau legislatie in domeniul infrastructurii. Scopul este asigurarea sustenabilitatii proiectelor, transparenta si respectarea interesului national.